ΣΕΤΕ: Νέα δεδομένα μετά την απόφαση για Brexit

Νέες συνθήκες και δεδομένα στον ελληνικό τουρισμό δημιουργεί η απόφαση υπέρ του Brexit, αναγνωρίζει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) τονίζοντας ότι καταλυτικό ρόλο θα παίξει η ισοτιμία της λίρας και η τυχόν αρνητική εξέλιξη στο ΑΕΠ.
«Ενδεχόμενη μεγάλη διολίσθηση του βρετανικού νομίσματος ή/και πτώση του ΑΕΠ, θα επιδράσει αρνητικά τόσο στις αφίξεις, όσο και στη μέση κατά κεφαλή δαπάνη σε ευρώ, άρα, πολλαπλασιαστικά και στα συνολικά έσοδα του ελληνικού τουρισμού από τη βρετανική αγορά, η οποία, σημειωτέον, καθίσταται ανταγωνιστικότερη για ταξίδια Ευρωπαίων προς αυτήν» παρατηρεί ο Σύνδεσμος.
Οι αλλαγές θα επηρεάσουν και την καταναλωτική συμπεριφορά των Βρετανών τουριστών καθώς όπως εξηγεί ο ΣΕΤΕ «ενδέχεται να επηρεαστούν αρνητικά οι αφίξεις και τα έσοδα, πρωτίστως στο προϊόν ήλιος και θάλασσα αφού σημαντικό μερίδιο των κρατήσεων γίνονται τελευταία στιγμή (έως και έναν μήνα προ της αναχώρησης), δηλαδή εντός Ιουνίου και Ιουλίου / Αυγούστου».
Σε αυτή την περίπτωση ενδέχεται να επηρεαστούν αρνητικά και οι κρατήσεις τελευταίας στιγμής και για άλλες μορφές ταξιδιών αναψυχής, όπως ο τουρισμός πόλεων και ο πολιτιστικός τουρισμός, αλλά και η αγορά συνεδρίων, εταιρικών συναντήσεων και ταξιδιών κινήτρων.
Κατά την διαδικασία αποχώρησης, σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ, θα προκύπτουν νέα δεδομένα για τις αλλαγές που θα επέλθουν στη δομή και στον τρόπο λειτουργίας της βρετανικής τουριστικής αγοράς, μίας εκ των μεγαλύτερων και σημαντικότερων για την παγκόσμια αγορά Τουρισμού και Ταξιδιών.
Ιδιαίτερη μνεία γίνεται και στο ενδεχόμενο αλλαγής των ισχυόντων δεδομένων (δρομολογήσεις, ναύλα) στις αερομεταφορές με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το βασικό πακέτο (κατάλυμα – μεταφορά) που έχει κυρίαρχο ρόλο στη διαδικασία επιλογής προορισμού από τον επισκέπτη.
Πάντως μέσω του SETE Intelligence, συλλέγονται, αξιολογούνται και αναλύονται όλα τα εισερχόμενα στοιχεία, προκειμένου να υπάρξει σύντομα μία όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση, για τα πιθανά σενάρια της επόμενης ημέρας και για τους κινδύνους και τα προβλήματα που μπορεί να ενέχει για τον ελληνικό τουρισμό.
Σημειώνεται ότι περίπου 2,5 εκατ. Βρετανοί επιλέγουν προορισμούς στην Ελλάδα για τις διακοπές τους.

Πηγή: naftemporiki.gr

Leave a Comment